Alpha DevCon 2018
Results 1 to 12 of 12

Thread: A5V10 server newbie question about possible client.

  1. #1
    Member
    Real Name
    Vas
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    6

    Default A5V10 server newbie question about possible client.

    Hello all.

    To begin with I am new to A5 application web server.
    Normally I work only with Unix and Apache, but was asked to provide some support for A5 web server.

    I have checked some links and read some articles and as long as I understood, we have a server "A5ApplicationServer.exe", which was started by "AlwaysUP". it works.


    What I cant find is a client to start/stop or reload it.
    We have a client on a remote host "alpha5.exe", but it works only with local server, but my server is on remote host.

    On remote host where we have A5ApplicationServer, also there is a client "alpha5.exe" in a5v10 directory, but I cant start it. It closes after start.


    My question is, can some one explain me please, how should I deal with ApplicationServer?
    Is there any tool which can connect to it and to show my at least logs, start/stop/restart it?


    Thank you in advance.
    Vas.

  2. #2
    Member
    Real Name
    Robert Earl Allin
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Toronto, Ontario
    Posts
    240

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    AlwaysUp will have the path to the A5ApplicationServer.exe application.

    If you run this it will load and an icon will show up in the system tray.

    It will report an error that it cannot start as it's currently running through always up.

    You can right click on this icon after it loads, and you'll have a configure option in the menu.

    From here, you'll find a tab that lets you turn on logging - but these may not be the logs you are looking for.

    In order to use the settings after saving, look back at AlwaysUp and right click on the alpha server and restart it. This will kick anyone out of the application that is running.
    Earl Allin
    http://REAInc.net

    We can help you with mentoring and custom programming services in Alpha, .NET, PHP, ColdFusion, etc.
    PM me here for more information.

  3. #3
    Member
    Real Name
    Vas
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    6

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    Hello
    Thank you very much for your answer.

    BUT,

    The version of our AlwaysUp is 4.1.2 and I do not see any icon in my system tray.

    I know that the server is very old, but it works and any updates in undesirable.

    Is there another way to get/see A5ApplicationServer configuration without using AlwaysUp?

    Thank you in advance
    Vas

  4. #4
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,787

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    Just run the Alpha exe even though it is already running bu AlwaysUp. It will complain and give you a red icon in the system tray. Right click on that and select confugure. Config, save, close, etc. Then restart the copy running under AlwaysUp.
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

  5. #5
    Member
    Real Name
    Vas
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    6

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    Thank you for suggestion.
    BUT,

    I have tried to execute alpha5.exe from A5V10 directory, but it wont start, I can see an empty window and then it closed it self immediately.
    I start to worry about it and open this thread, as long as I am not really experienced with A5 products and this server is our production server.

    Thank you in advance
    Vas.

  6. #6
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,787

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    The server executable is named A5ApplicationServer.exe and should be in a folder named "a5V10 ApplicationServer", but the original developer could have installed it anywhere. The fact that you have an A5V10 folder likely means that ZebraHost does currently or used to manage this server.

    But let's back up. What exactly do you want to configure? Is the server up and running, and is a website operational right now?

    You can always bypass AlwaysUp, it is not necessary in order to run your server. We use it only because it causes the web server to run as a Service.

    You can go to AlwaysUp, determine what executable it is firing, then toggle the web server OFF and then run that executable manually. That WILL give you a green icon in the system try where you can run config, etc.

    But again, what are you wanting to configure?
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

  7. #7
    Member
    Real Name
    Vas
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    6

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    I was trying to explain that I cant turn this server off.

    I need to see logs if any, I need to see where does it keep document root and other web documents. I need to see configuration, like maximum requests allowed, also amount current http connection (netstat can also shows it). I would like to back up everything.

    I know that Apache allows to keep executable scripts everywhere, all you need is to check httpd.conf + /Include.

    Actually we have two folders: /A5V10 and /A5V10 ApplicationServer. I thought I can just run alpha5.exe from /Prog_Files/A5V10, but I can't


    Thanks
    Last edited by vastik; 04-29-2016 at 09:21 AM.

  8. #8
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,787

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    There are too many possibilities to properly direct you. If you want, send me a message and I will remote in to your server. In two minutes I can tell you what you have and what to do next. Otherwise we can continue to try here.
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

  9. #9
    Member
    Real Name
    Vas
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    6

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    Quote Originally Posted by Steve Wood View Post
    If you want, send me a message and I will remote in to your server.
    This part is unacceptable.

    Could you explain me why cant I start alpha5.exe?

    Is there any config files where I can find paths to web pages?

    Thank you in advance.
    Vas.

  10. #10
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,787

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    The default location for the config file (xml) is C:\Users\All Users\Alpha Software\Alpha Five Application Server Version 10\Installations\CProgramFilesx86a5V10ApplicationServer\ApplicationServerConfig.xml but it could be anywhere. If you find that file, it will tell you where the logs are and if they are turned on or off (True/False). The default is False, meaning no logs.

    If the Alpha web app server is being managed by AlwaysUp then another possibility to find the configuration xml file is to look at AlwaysUp, look at this instance for your server and see if the Application line includes the words "-configFile = C:\some_location...". If so, then that will point you to the configuration xml file. The -configFile parameter allows you to store the config file in a location of your choice.

    Again, Alpha5.exe is the executable for the Developer copy of Alpha, not the web app server. As to why it does not "run", no one will be able to know that without looking at your server. Perhaps you can cut a video of your attempts and someone can spot something while watching the video.
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

  11. #11
    Member
    Real Name
    Vas
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    6

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    Thank you.

    Found it in the first place.

    Problem solved.

    All the best,
    Vas

  12. #12
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,787

    Default Re: A5V10 server newbie question about possible client.

    Good, hopefully it will be smooth sailing from here.
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

Similar Threads

  1. A5V10.5 Virtual Server
    By alexmuir in forum Alpha Five Version 10 - Desktop Applications
    Replies: 2
    Last Post: 03-29-2016, 01:30 PM
  2. Interaction between client (user) and server question
    By eblaschka in forum Application Server Version 11 - Web/Browser Applications
    Replies: 2
    Last Post: 06-22-2012, 01:57 PM
  3. Web App Server As Windows Service - A5V10
    By Philip in forum Application Server Version 10 - Web/Browser Applications
    Replies: 17
    Last Post: 12-19-2010, 10:12 AM
  4. A5v10 -Newbie on Table Browse from xdialog
    By dfreeman in forum Alpha Five Version 10 - Desktop Applications
    Replies: 6
    Last Post: 07-07-2010, 04:56 PM
  5. client server question
    By William Perry in forum Alpha Five Version 4
    Replies: 14
    Last Post: 09-29-2000, 01:26 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •