Alpha DevCon 2018
Results 1 to 19 of 19

Thread: Printer not activated, error code -30

  1. #1
    Member
    Real Name
    Ken King
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    186

    Default Printer not activated, error code -30

    I'm moving my application from one server to another. Everything seems to work except printing. When I try to print, this error pops up on the server "Printer not activated, error code - 30". When I click OK the following message apprears in the browser.

    Error in event handler code for OnClick event for 'PrintPreview':
    Amyuni Low Level Print:
    Layout name: Item_Info@[PathAlias.ADB_Path]\set_i...its_unique.set
    Layout type: report
    Error communicating with printer

    The file set_item_units_unique.set is in the same location on the new server as it was on the old so I know it not a missing file.

    I had this probem when I setup my first server. I did the following steps and it fixed it.

    1. In windows control panel, go to the printer panel
    2. Right click on the "Alpha Five Printer" driver then Properties.
    3. Click the Port tab
    4. Click Add Port. Highlight "Local Port" and click New Port. Add a new port name called PDF1. Click Close
    5. Make sure the check mark for the port used by the Alpha Five Printer is set to the new PDF1 port. Click Apply.

    These same steps have been completed on the new server but I'm still getting the error. I really think an Activation Code will fix the problem but don't think I'm suppose to need one since the driver comes with the Alpha Application Server.

    Any ideas?

  2. #2
    Member
    Real Name
    Ken King
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    186

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Restarting the server seems to have fixed the problem.

  3. #3
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Tom Cone Jr
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Florida
    Posts
    23,299

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Ken, thanks for letting us know how you got past this problem. It will be of use to others later on, for sure. -- tom

  4. #4
    Member ColinJD's Avatar
    Real Name
    Colin Davies
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    NZ
    Posts
    481

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Printer not activated, error code -30
    I went through hell and out the other side with this error once.
    My guess is that the ayumuni Printer lost it's serial number.
    WHen alpha boots, it somehow injects a temporary serial number into the ayumuni printer,
    I guess again that Alpha has a bulk deal with Ayumuni to do this,
    Anyhow occasionally the Ayumuni Printer gets messed up and the -30 error show that it is not registered / licenced.

  5. #5
    Member sherrel's Avatar
    Real Name
    S. Edmund Johnson
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    San Francisco Bay Area
    Posts
    26

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    I am getting the same error - Printer not activated, error code -30

    If it is indeed a serial number issue, how do I go about re-installing and activating the Amyuni printer?

    I've re-installed Alpha 5v7 WAS and restarted the server, but the error remains and I cannot print my reports. The reports had been printing just fine for the last couple of years.

    However, this error began when we had a major crash on the Dell server running the WAS. Several other databases and programs had to be re-installed during the recovery process. Everything else in the WAS is working fine except for the print to PDF.
    Last edited by sherrel; 07-28-2009 at 07:41 PM.

  6. #6
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,786

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Ive seen this resolved by installing the regular Alpha Five on the server, which installs the printer driver.
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

  7. #7
    Member
    Real Name
    Andiyanto Bun
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    108

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Hi Steve,

    i also experience the same thing and the only way i know to resolve it just by restart the server and them everything is fine (but we quite often (once in a week) got that message and have to restart the server :< )

    regards,
    Andy

  8. #8
    Member ColinJD's Avatar
    Real Name
    Colin Davies
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    NZ
    Posts
    481

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    To unistall the Ayumuni Printer, I go through the Control Panel - >Printers msc Setup, The Printer Should be Found as something like version 2.51 or 3.00,
    It's the same process as uninstalling a real ink spitting printer.
    For installation- In Programs-> A5vx Application Server -> there should be an exe InstallAmyuniPrinters.exe, just run it. And note you may need to drop UAC on some OS's for it.
    _-> No warantee give for this advice, I've just done it per desperation

  9. #9
    Member sherrel's Avatar
    Real Name
    S. Edmund Johnson
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    San Francisco Bay Area
    Posts
    26

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Guys. Thanks very much for all the suggestions. But none of those seem to work. Let me re-state the problem, because I may have jumped onto the title to this thread, when the problem may be just slightly different (maybe not).

    When a user runs the application and when they go to print a report, the following is the actual message received in a user's browser, superimposed over the application background:

    Errors in: event.AfterValidate code:
    'Alpha Five Printer' (for creating PDF, RTF and HTML output) is not installed. Re-install Alpha Five

    It is only when I go to my server's Printers folder and try and print a test page from the Alpha Five Printer that I get the following error message:

    Printer not activated, error code -30

    I've restarted the server several times. I've re-installed the A5v7 WAS and I've also installed the standard A5v7 on the server as well.

    I've deleted the Alpha Five Printer from my Printers folder (which indicates that the model is an Amyuni document Converter 2.50) and then re-installed the A5v7 WAS. I've gone to the Program Files folder on my server and run the InstallAmyuniPrinters.exe file (which added Amyuni Document Converter to my Printers folders), but that didn't work either.

  10. #10
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jeff Kletrovets
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    1,130

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Is the new OS you moved to 64 bit by any chance?

  11. #11
    "Certified" Alphaholic Stan Mathews's Avatar
    Real Name
    Stan Mathews
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Bowling Green, KY
    Posts
    24,946

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Alpha Five Printer is not a normal print driver that you can print to or print a test page, etc. It can only be accessed by Alpha's functions that create the desired output.


    I have never experienced the code -30 error until I just tried your example....

    try and print a test page from the Alpha Five Printer that I get the following error message:
    There can be only one.

  12. #12
    Member sherrel's Avatar
    Real Name
    S. Edmund Johnson
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    San Francisco Bay Area
    Posts
    26

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    jkletrovets
    We haven't moved it to a new OS. We are running this on a Windows 2000 server.

    Stan
    I kind of thought that I couldn't print to it, but I thought that the fact that it said it wasn't activated might be a clue.

  13. #13
    Member ColinJD's Avatar
    Real Name
    Colin Davies
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    NZ
    Posts
    481

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Via the Printer you can call up the about box,
    AND then note you can open the licencing info.
    - Note on mine that it is all blank, this I suspect is because Alpha Injects the licence info at Print time. Thus your Ayumuni Printer can only be used by Alpha.
    -- On the machine I had problems with the -30 Activation error, I just purchased a licence from Ayumuni for Ver 3 Ayumuni printer.
    Note : I had to solve the issue in a real tight time frame, (Annual Reports needed printing)
    And it has worked ever since.
    -
    To be honest there are probably 1001 tiny things that could cause this problem to occur, So I don't guess anyone at Alpha can help much.
    Using a resource editor you may find the dll, that spits out the code, and turn this onto an always on status, but then the process may well work differently.

  14. #14
    VAR
    Real Name
    Martin W. Cole
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Terrell, Texas (near Dallas)
    Posts
    5,912

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    having this issue on W10 OS
    did anyone ever find a fix?
    Cole Custom Programming - Terrell, Texas
    972 524 8714
    martin_w_cole@msn.com

    ____________________
    "A young man who is not liberal has no heart, but an old man who is not conservative has no mind." GB Shaw

  15. #15
    Moderator
    Real Name
    Alan Buchholz
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Delavan, Wisconsin
    Posts
    9,458

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Quote Originally Posted by martinwcole View Post
    having this issue on W10 OS
    did anyone ever find a fix?
    Run Alpha as admin, then print.

    That appears to solve the issue. Running Alpha normally after that seems to work for printing then.

    Or do like you did in another thread re-install Alpha, which will re-install the print drivers.
    Al Buchholz
    Bookwood Systems, LTD
    Weekly QReportBuilder Webinars Thursday 1 pm CST

    Occam's Razor - KISS
    Normalize till it hurts - De-normalize till it works.
    Advice offered and questions asked in the spirit of learning how to fish is better than someone giving you a fish.
    When we triage a problem it is much easier to read sample systems than to read a mind.

  16. #16
    VAR
    Real Name
    Martin W. Cole
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Terrell, Texas (near Dallas)
    Posts
    5,912

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Al - I resolved the issue on 2 v12 installs
    but on a v11 install, the only way I could get it to work was by right-clicking on the shortcut and picking "run as an administrator"
    so it is a permissions issue, apparently.
    so now the question is how to make shortcuts automatically "open as administrator"
    Cole Custom Programming - Terrell, Texas
    972 524 8714
    martin_w_cole@msn.com

    ____________________
    "A young man who is not liberal has no heart, but an old man who is not conservative has no mind." GB Shaw

  17. #17
    Moderator
    Real Name
    Alan Buchholz
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Delavan, Wisconsin
    Posts
    9,458

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Al Buchholz
    Bookwood Systems, LTD
    Weekly QReportBuilder Webinars Thursday 1 pm CST

    Occam's Razor - KISS
    Normalize till it hurts - De-normalize till it works.
    Advice offered and questions asked in the spirit of learning how to fish is better than someone giving you a fish.
    When we triage a problem it is much easier to read sample systems than to read a mind.

  18. #18
    VAR
    Real Name
    Martin W. Cole
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Terrell, Texas (near Dallas)
    Posts
    5,912

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    thanks Al, I googled it
    you go to the alpha5.exe in the alpha folder
    rightclick
    compatibility
    set for all users
    run as administrator

    I'm going to do that for all installs - got about 20 runtimes for big client
    Cole Custom Programming - Terrell, Texas
    972 524 8714
    martin_w_cole@msn.com

    ____________________
    "A young man who is not liberal has no heart, but an old man who is not conservative has no mind." GB Shaw

  19. #19
    Member
    Real Name
    Clark Andrews
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Alabama
    Posts
    6

    Default Re: Printer not activated, error code -30

    Appreciate the suggestion. I'm using Alpha 5 v11 and recently experienced this printer error code 30 after a Windows 10 update. I've tried your suggestion and run Alpha as Admin and it's now allowing me to save pdf to a file again. Thanks!

Similar Threads

  1. Error code 30 Printer not activated
    By hcdoe in forum Alpha Five Version 9 - Desktop Applications
    Replies: 2
    Last Post: 11-26-2008, 01:24 PM
  2. Error code 30 Printer not activated
    By kdankwah in forum Alpha Five Version 7
    Replies: 16
    Last Post: 07-09-2008, 12:29 PM
  3. Printer not activated, error code -41
    By ColinJD in forum Application Server Version 8
    Replies: 4
    Last Post: 09-01-2007, 04:43 AM
  4. Printer not Activated, error code -30
    By johngtatp in forum Alpha Five Version 8
    Replies: 1
    Last Post: 05-17-2007, 05:33 PM
  5. Printer not activated, error code -30
    By Chris.Tanti in forum Alpha Five Version 7
    Replies: 16
    Last Post: 12-17-2006, 01:46 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •