Alpha DevCon 2018
Results 1 to 14 of 14

Thread: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

  1. #1
    Member
    Real Name
    Maroine A.
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Rabat, Morocco
    Posts
    122

    Lightbulb How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Dear A5es,

    Anyone who has used wordpress knows that it is one of the best CMS out there with its easy-to-use useful plug-ins and a great wide community! and as A5ers we also recognize the power that A5 can bring when it comes to building powerful web applications. Now wouldn't it be even more powerful to combine the two to have a even more poweful website?
    Since A5 needs its own server to run, how can we intergrate wordpress with Alpha5 ? or when will A5 be server independent to intergrate it with wordpress instead of the other way around?

    Has anyone done this before? if so how? any suggestions are greatly appreciated!

    Thanks

    Maroine

  2. #2
    Member
    Real Name
    Lars Evans
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Stillwater, Minnesota
    Posts
    51

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    I am very interested in this issue also. I am a little bummed that no one has responded so far.

  3. #3
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,787

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Wordpress is all PHP, Alpha does not use PHP. What exactly to do you mean by integrate? Do you mean you want to be able to stick an Alpha TabbedUI in a Wordpress page? Or other way around, take advantage of Wordpress CMS in an Alpha application?
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

  4. #4
    Member
    Real Name
    Lars Evans
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Stillwater, Minnesota
    Posts
    51

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    I was thinking more of a wordpress plugin that integrates a Alpha Five web app into a Wordpress page.

  5. #5
    Moderator
    Real Name
    Alan Buchholz
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Delavan, Wisconsin
    Posts
    9,481

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Quote Originally Posted by Larsman View Post
    I was thinking more of a wordpress plugin that integrates a Alpha Five web app into a Wordpress page.
    Sure - go for it and let us know when you have it done.

    Or use an iframe to hold the Alpha page on the wordpress page??
    Al Buchholz
    Bookwood Systems, LTD
    Weekly QReportBuilder Webinars Thursday 1 pm CST

    Occam's Razor - KISS
    Normalize till it hurts - De-normalize till it works.
    Advice offered and questions asked in the spirit of learning how to fish is better than someone giving you a fish.
    When we triage a problem it is much easier to read sample systems than to read a mind.

  6. #6
    Member
    Real Name
    Lars Evans
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Stillwater, Minnesota
    Posts
    51

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Which is the direction I was concluding I was going to go.

  7. #7
    Member NicholasWieland's Avatar
    Real Name
    Nicholas Wieland
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Huntington, NY
    Posts
    545

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    I use WP and have many plug ins running I may do exactly what friend Al said an Iframe in a WP page to show an Alpha App. I also am looking at some grid lite display plugins too.
    Nicholas Wieland
    LedgerSuite.com Corp
    nnw@edfi.net
    http://www.ledgersuite.com


  8. #8
    Member
    Real Name
    Maroine A.
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Rabat, Morocco
    Posts
    122

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Thank you Larsman Steve Al and Nicholas for your replies.

    I think the iFrame will do just what i am trying to do; having a grid in a WP page; the goal is to have a content niche SEOed wp website along with some popular plug ins as well as some advanced A5 functionalities using grids inside a WP page.

    How would you go about doing that? are there any tutorials about this?

    I'd appreciate your inputs.

    Maroine

  9. #9
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,787

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    I agree with the guys below, Alpha would have to reside in an IFrame. Alpha grids run on A5W pages under their Application Server. WP is not going to run on the Alpha Web Server. So you build two systems - an Alpha web application and a WP website. You would have to place all of your Alpha grids on A5W pages, including any TabbedUI, etc. That is, you cannot include a "grid" in the WP via an IFrame, it has to be on an A5W page, and then you include the whole page. Now, the Alpha Five web app CAN interact with the WP database, and you absolutely could maintain your data for the combined "hybrid application" in one database, or allow them to be split across two database. Even if they are split, you can program Alpha so it interacts with the WP database. (Even though it is a 3rd party application, I can maintain the MySQL database of my forum from a grid on my Alpha Five website.)
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

  10. #10
    Moderator
    Real Name
    Alan Buchholz
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Delavan, Wisconsin
    Posts
    9,481

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Quote Originally Posted by Steve Wood View Post
    I agree with the guys below,
    For those that are confused about above and below.....

    Steve and I (and a couple of other people.) view the latest postings first. The default is to view the postings in chronological order... ie as they were posted...

    These are individual settings for your login user..

    So above and below are relative to how the user is viewing the thread. Previously posted would work for either viewing method...
    Al Buchholz
    Bookwood Systems, LTD
    Weekly QReportBuilder Webinars Thursday 1 pm CST

    Occam's Razor - KISS
    Normalize till it hurts - De-normalize till it works.
    Advice offered and questions asked in the spirit of learning how to fish is better than someone giving you a fish.
    When we triage a problem it is much easier to read sample systems than to read a mind.

  11. #11
    Moderator Steve Wood's Avatar
    Real Name
    Steve Wood
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    8,787

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    To continue to confuse, I will have to start referring to posts on the Left and Right.
    Steve Wood
    Join the ALPHA DEVELOPERS NETWORK
    There is no Cloud. It's just someone else's computer.
    Web - Mobile - Hosting - Products - Frameworks - Developer Resources
    AlphaToGo | IADN (100% Alpha Anywhere Websites)

  12. #12
    Member
    Real Name
    Maroine A.
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Rabat, Morocco
    Posts
    122

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Thanks Steve and Al for taking the time to clarify this...i am sure many will find this info useful and your help in this forum is very much appreciated!

  13. #13
    Member Giftbricks's Avatar
    Real Name
    Randy Tallman
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Sturtevant, Wisconsin
    Posts
    3

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Here's a thought and possible theory that I think could work. You first establish the WP page. Then when you need input, like for ordering products, you link over to the pages on Alpha Server, which then collects the data and the orders?

    Has anyone tried this?

    Your main domain could be used, but then a subdomain name to take them to the Alpha A5w pages. So lets say the domain is http://domain.com and then the subdomain would be http://sales.domain.com You could assign a IP address to the sales.domain.com so that the pages could be valid. The original IP for domain.com would of course be different.

    Does this make sense?

  14. #14
    Member Giftbricks's Avatar
    Real Name
    Randy Tallman
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Sturtevant, Wisconsin
    Posts
    3

    Default Re: How would you intergrate wordpress with Alpha5 ?

    Here's a thought and possible theory that I think could work. You first establish the WP page. Then when you need input, like for ordering products, you link over to the pages on Alpha Server, which then collects the data and the orders?


    Here is a thought that I think could work.

    1 - Establish the main domain in either Wordpress or Dreamweaver HTML

    Such as http://domain.com

    2 – Then for sales pages, link them to a subdomain that goes to the A5w pages on the Alpha Web Server – which is another IP address

    Such as http://sales.domain.com


    In theory, should this work?

    The reason I would figure this may work is because some folks just wanted basic information and the pages can be setup quickly. Then when they decide to order, they could setup a secure login and go to the sales pages at the subdomain on the Alpha Five server so data could be collected.

    Does this make sense?

Similar Threads

  1. Conversion of ALPHA5 V5 Database to ALPHA5 V8 Database
    By Cyrus in forum Alpha Five Version 8
    Replies: 12
    Last Post: 01-16-2009, 09:13 PM
  2. Alpha5, vers 8 & Alpha5, version 7
    By dchiass in forum Alpha Five Version 8
    Replies: 2
    Last Post: 04-27-2007, 10:16 AM
  3. Alpha5 for Win95 to Alpha5 ver 5
    By Bill S. in forum Alpha Five Version 5
    Replies: 6
    Last Post: 06-25-2004, 04:50 PM
  4. Alpha5 v.4.5
    By johnhpratt in forum Alpha Five Version 4
    Replies: 3
    Last Post: 04-13-2002, 11:54 PM
  5. Alpha5 v5
    By Terry Bryan in forum Alpha Five Versions 2 and 3
    Replies: 2
    Last Post: 04-07-2000, 08:06 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •